Over badminton

Het badminton speelveld ziet er als volgt uit:

Badminton kent de volgende 5 onderdelen:

– Heren Enkelspel           (HE)
– Dames Enkelspel         (DE)
– Heren Dubbelspel        (HD)
– Dames Dubbelspel      (DD)
– Gemengd Dubbelspel (GD) (mix)

Toss:
Voordat een spel begint is er een loting (toss). Wie deze toss wint moet een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:
– eerst serveren of eerst de service ontvangen;
– het spel beginnen aan de ene dan wel de andere kant.

De tegenpartij kiest uit de overgebleven mogelijkheden. Dus indien bijvoorbeeld de winnaar van de toss er voor kiest om eerst te serveren, dan is de verliezer van de toss de eerste ontvanger en kiest de kant van het veld waarop hij/zij begint.

Service:
De service is heel belangrijk in badminton. Je kunt namelijk alleen maar punten scoren wanneer je de service hebt. Je service is goed als:
– deze onderhands geslagen wordt
– deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeeld;
– de serveerder niet op of tegen de lijnen staat;
– de serveerder met beide voeten op de grond staat.

Bij de stand 0-0 en alle even punten, wordt geserveerd vanuit het rechter serveervak: na iedere score vindt de service plaats vanuit het naastliggende serveervak.

Warming-up
Zoals we al eerder vermeld hebben is het verstandig om te beginnen met een warming-up. Hierdoor worden uw spieren warm en verkleind u de kans op blessure. Bij badminton bestaan de meeste warming-ups uit de volgende onderdelen:
– Loopoefeningen; Denk daarbij aan wandelen, sprinten, springen et cetera.
– Oefeningen om uw armen, polsen, benen en enkels soepel te draaien;
– Inslaan met een partner.
Over het algemeen duurt een warming-up 10 tot 25 minuten.

Cooling-down
Na een wedstrijd (of training) is het verstandig om een cooling-down te houden. Ook hierdoor kunt u de kans op blessure verkleinen. Net als bij de warming-up, wordt de cooling-down uitgeoefend door middel van een aantal oefeningen. Een cooling-down bestaat uit:
– Loopoefeningen; Denk daarbij aan uitlopen en/of uitspelen.
– Iets drinken om het verloren vocht weer op te kunnen nemen; Drink dan bijvoorbeeld water.
– Douchen.

Puntentelling
Zoals bij de meeste spelen, wint de speler die als eerst de benodigde aantal punten haalt.
De score gaat volgens de zogenaamde rallypoint systeem. Dit houd in dat zoveel de serverende partij als de ontvangende party punten kan scoren. In het verleden was het zo dat slechts alleen de serverende party een punt kon scoren. Deze regel is sinds februari 2006 veranderd.
Wanneer een serverende partij de shuttle als het waren verliest, betekend dat een punt voor de ontvangende partij. Deze partij krijgt dan ook de service. Dit geldt voor zowel een dubbel als een enkel partij.

Alle wedstrijden (mannenenkel, vrouwenenkel, mannendubbel, vrouwendubbel en de gemengd dubbel) worden tot en met de 21 punten gespeeld. Hierbij moet een verschil van twee punten zijn. Wanneer de stand dus 20-20 is, wordt er door gespeeld tot dat een van beide teams een verschil van 2 punten heeft weten te behalen. (bijv. 22-20). Het kan voorkomen dat de stand 29-29 word. In dit geval zal het 30ste punt de beslissende zijn. Het team dat dus de laatste rally weet te behalen, is de winnaar van de gespeelde game. Een team kan tijdens een rally dus nooit meer dan 30 punten behalen.

Wanneer een partij het aantal benodigde punten heeft behaald, heeft deze partij de eerste game gewonnen. Hierna wordt er een tweede game gespeeld. De partijen wisselen dan van speelhelft. De partij die de eerste game heeft gewonnen mag in de tweede game beginnen met het nemen van de eerste service.
Aan het eind van de tweede game zijn er twee mogelijkheden:
– De partij die de eerste game won, heeft de tweede ook gewonnen en is dus de winnaar   van de wedstrijd;
– De partij die de eerste game verloor, heeft de tweede game gewonnen en de stand is dus 1- 1 in games.
Er moet dus een derde game gespeeld worden. De winnaar van deze derde game is tevens de winnaar van de wedstrijd. (Best of three). Aan het begin van de derde game wordt er eveneens gewisseld van speelveld. Wanneer een van beide teams 11 punten heeft behaald (in de derde game) wordt er opnieuw gewisseld van speelveld.

Fouten
Tijdens een wedstrijd kunnen er heel wat fouten gemaakt worden. Hieronder staan er enkele op een rij.
Er is een fout wanneer:
– De shuttle het speelveld uit wordt geslagen; (we zeggen dan: de shuttle is uit)
– De shuttle in het net geslagen wordt of er onder door;
– De shuttle tegen het plafond gespeeld wordt;
– De shuttle wordt twee maal wordt geraakt in één slag; (we zeggen dan: dubbel)
– Een deel van de shuttle zich boven de middel van de serveerder/serveerster bevindt;
– Beide de serveerder niet met beide voeten in zijn/haar serveervak staat;
– Het blad van je racket niet duidelijk onder de hand van de serveerder/serveerster is;
– Een speler de shuttle raakt met zijn/haar lichaam;
– Een speler het net aanraakt (met het lichaam en/of het racket);
– Een speler zijn tegenstander probeert te misleiden en/of te hinderen;

Let
Wanneer er onduidelijkheid is in het spel als gevolg van iets dat van te voren niet te overzien was, is het mogelijk om een let te houden. Bijvoorbeeld wanneer er een shuttle van de wedstrijd die op de baan naast die van u plaats vind, bij u in het speelveld beland. Een let houd in dat de partij die het laatst geserveerd heeft, deze service opnieuw neemt.

Net
Het speelveld van de twee partijen wordt gesplitst door een badminton net. Dit net hangt op een hoogte van 1 meter 55. Het net wordt ondersteund door palen. Op elke zijlijn staat een paal. Het net hangt hier dan iets hoger. Het net heeft een gaasstructuur. Dit houd in dat er kleine gaten in zitten. De shuttle kan niet door de gaten waardoor het dus nauwkeuriger is om te zien of dat de shuttle over het net is geslagen of er onderdoor. De shuttle kan dus niet door het net geslagen worden. De neus van de shuttle is wel groot genoeg om door het net te gaan. Hierdoor blijft soms de shuttle in het net hangen. Over het algemeen komt dit niet vaak voor. Wanneer dit gebeurd maken we geen gebruik van een let. Dat betekend dus dat er niet op nieuw geserveerd wordt maar dat de partij die de shuttle in het net sloeg een fout heeft gemaakt. De service gaat dan dus over naar de volgende speler. Tenzij de tegenpartij serveerde. Deze partij heeft dan dus een punt gescoord.

 De officiële spelregels zijn te vinden via deze link: spelregels