Shuttles

Eerst een paar feitjes over de shuttle.

Een Shuttle kan harder gaan dan je denkt, want de shuttle kan in rally’s snelheden tot boven de 300 km/h halen en dat is nog veel harder dan een tennisbal die bij de service snelheden boven de 200 km/h haalt.

Badminton kan worden gerekend tot de top drie intensieve sporten

In het dubbelspel worden soms 30 tot 50 slagen gedaan in 20 seconden en dat is nogal wat.

Ook is bewezen dat een badmintonspeler vaak 2x zoveel loopt als een tennisspeler en dan ook nog in de helft van de tijd en dat allemaal voor een shuttle!

Er zijn 2 twee soorten shuttles te onderscheiden:

– veren shuttles.

– nylon shuttles.

Voorbeeld Veren shuttle
Welkom op Heerderbc .nl  (https://www.heerderbc.nl)  De website van de  Heerder Badminton Club uit Heerde
Voorbeeld Nylon shuttle
Een veren shuttle bestaat uit 16 ganzenveertjes, bevestigd in een kurk met een doorsnede van 2,5 tot 2,8 cm, die met een dun lapje leer wordt overtrokken. Het gewicht bedraagt ongeveer 5 gram. Als een maal de veren beschadigd zijn, wordt de vlucht van de shuttle beïnvloed. Warmte, kou en vocht hebben ook invloed op de vlucht. Dit is onder andere een reden dat de shuttle geen lang leven heeft. Goede veren shuttles, onderscheiden zich vooral door een stabiele koers tijdens de vlucht. Bij het spel aan het net nemen ze snel de normale houding aan, dat wil zeggen met de dop naar de grond gericht. De eigenschappen van veren shuttles zijn verder: geringe levensduur, want op top niveau worden per game soms 50 shuttles verbruikt. Meer onderhoud voor het spelen.
Nylon shuttles :

Er wordt veel gebruik gemaakt van nylon shuttles, omdat dit veel goedkoper is in vergelijking met de verenshuttle. Als we een nylon shuttle van goede kwaliteit hebben zijn dit de eigenschappen: Er is een langere levensduur, de shuttles gaan minder snel kapot. Zoals al gezegt zijn veel goedkoper. Er moet wel gezegt worden dat de vluchteigenschappen veel en veel slechter zijn dan de veren shuttles, dit is de reden dat in de professionele tak van de badmintonsport er altijd gebruik gemaakt wordt van veren shuttles.

Shuttles feiten, snelheden, gewicht etc:

De snelste sport?
Badminton is de wereld snelste raketsport, die snelle reflexen en een uitmuntende conditite vereist. Een ‘smash’ kan door een internationale topspeler met een snelheid van 360 km/h worden geslagen.

U hebt het zich wel al eens afgevraagd hoe snel een shuttle nog echt wel ging vanop het moment dat hij vertrok van aan de racket. Bij tennis spreken ze steeds over de ‘verschrikkelijke’ snelheid waarmee de bal over het veld zoeft.

Tijdens de Swiss Open van verleden jaar zijn er test gedaan waarbij zelfs speciaal fotomateriaal aan te pas kwam die maar liefst 2.000 beelden per seconde maakte. Om een idee te geven hoe snel het er in badminton aan toe gaat hebben we hier telkens de top 3 van de snelste geslagen pluimen van spelers tijdens het tornooi even op een rijtje geplaatst:

Dames

  Speelster

Afstand

m/s

km/u

1. H. Kirkegaard

1m26

93,7

337,2

2. P. Hong Yan

1m175

87,4

314,5

3. S. Yamada

1m14

84,8

305,1

Heren

  Speler

Afstand

m/s

km/u

1. J. Laugesen

1m36

101,1

364,0

2. Y. Nakanishi

1m30

96,7

348,0

3. L. Tsunfn Seng

1m24

92,2

331,9

Aerobe sport?
Badminton een hoogst aerobe sport dat door iedere leeftijdsgroep gespeeld kan worden. In een typische twee-setter match, kan een speler gemakkelijk anderhalve kilometer lopen.

Badminton’s populariteit?
Uit een studie van 1993 bleek dat meer dan 1,2 miljoen Amerikanen minstens 25 keer per jaar badminton speelden. 760.000 Amerikanen zeiden dan badminton hun favoriete sport was en meer dan 11,2 miljoen Amerikanen speelden minstens één keer per jaar badminton.
Internationaal gezien keken meer dan 1,1 miljard mensen naar het badminton tijdens de Olympische Spelen van 1992.

Tennis vs. Badminton
Statistieken liegen niet!
De snelheid en uithouding vereist voor badminton is veel groter dan voor welke andere raketsport dan ook. In 1985 versloeg Boris Becker (Tennis) tijdens All England Kampioenschappen Kevin Curren met 6-3, 6-7, 7-6, 6- 4. In datzelfde jaar tijdens de Wereld Kampioenschappen in Calgary, Canada won Han Jian van China van Morten Frost van Denemarken met 14-18, 15-10, 15-8. Hieronder volgen de statistische gegevens van de vergelijking van deze 2 matchen:

 

Tennis

Badminton

Speelduur

3u 18min

1u 16min

Effectieve speeltijd

18min

37min

Wedstrijd intensiteit (*)

9%

48%

Rally’s

299

146

Slagen

1004

1972

Slagen per rally

3,4

13,5

Afgelegde afstand

1,5km

3km

Merk op dat een badminton speler veel minder lang op een badmintonveld staat maar twee maal zo veel loopt en bijna dubbel zoveel slagen slaat.
(*) De actuele tijd de bal/shuttle in het spel was, gedeeld door de tijdsduur van de wedstrijd.

Snelheden

Badminton 260,6 km/u
Squash 241,3 km/u
Tennis 228,4 km/u
Tafeltennis 178,5 km/u

Echte veren pluimen zijn gemaakt van ganzeveren of eendeveren (mindere kwaliteit). In eerste instantie worden de veren gesorteerd (links – rechts) en geknipt. De shuttle bestaat uit een kurken dop overtrokken met leder. In de kurken dop zitten 16 veertjes welke ten opzichte van elkaar bevestigd zijn met een of twee geknoopte koordjes. De aanmaak van deze shuttles is volledig met de hand. Plastiek shuttles zijn gemaakt uit een kurken dop met leer overtrokken. In deze dop zit een plastic verengedeelte uit één stuk. Zoals te zien is op de foto bestaan er ook verschillende snelheden in plastiek shuttles. Deze worden meestal aangeduid door middel van een gekleurde band op de dop. Volgende tabel geeft een overzicht van de kleuren die gebruikt worden (Yonex Mavis):

Shuttles

Temp

Snelheid

Kleur

19 – 29 °C

traag

groen

11 – 21 °C

middel

blauw

< 14 °C

traag

rood

Welkom op Heerderbc .nl  (https://www.heerderbc.nl)  De website van de  Heerder Badminton Club uit Heerde

Welkom op Heerderbc .nl  (https://www.heerderbc.nl)  De website van de  Heerder Badminton Club uit Heerde