Rackets

Je badmintonracket is een belangrijk onderdeel van je materiaal en kies je dan ook niet zomaar. Als je eens zoekt op internet of kijkt op een forum, zal je zien dat er zeer veel discussies over rackets te vinden zijn. Een racket is dan ook persoonlijk en moet je kiezen volgens je eigen speelstijl. Hier vind je een aantal richtlijnen en tips om een racket te kiezen dat bij je past en waaraan je veel spelplezier kunt beleven.

Enkele tips om mee te beginnen:
Als je van plan bent een racket te kopen, let er dan op dat het racket een ingebouwd T-stuk (T-joint) heeft. Een ingebouwd T-stuk maakt je slagen preciezer, harder en zorgt ervoor dat je racket langer meegaat.

Indien een badmintonracket geleverd wordt met een fabrieksbespanning dan is deze bespannen op een bespangewicht van 8,5 – 9,5 kilo voor de rackets met een verkoopprijs tot € 100,- . Rackets met een verkoopprijs boven de € 100,- hebben een standaard bespangewicht tussen de 9,00 – 10,0 kilo.

Verder zijn er ook twee soorten vormen van het blad: Ovaal (oval) en Isometrisch / afgerond (isometric). Een ovaal blad is sterker dan een isometrisch blad.

De meeste oude rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.

Een laatste punt is de lengte van een racket. Rackets met de aanduiding long zijn 10 mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken.

In de Yonex collectie heeft de Basic serie alleen een ovaal blad. De rest heeft een isometrisch blad.

Conclusie:
– koop een racket met een ingebouwd T-stuk
– beginners kopen best een isometrisch racket
– sommige rackets zijn iets langer dan anderen

Gewicht / materiaal
Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast pakt, is het gewicht. Een licht racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70g! Een lichter racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te licht racket koopt, zal je er weinig ‘kracht’ uitkunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan verschillende gewichtsklassen:
–  1U: >95g
–  2U: 90-94,9g
–  3U: 85-89,9g
–  4U: 80-84,9g

Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De lichtere rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het engels) en de zwaardere van aluminium of metaal. Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bv. titanium of maken ze gebruik van een speciale structuur. In het algemeen geld dat rackets van grafiet sneller stukgaan en een botsing met een stalen racket zelden overleven, daarentegen soepeler en wendbaarder zijn in het gebruik.

Conclusie gewicht / materiaal:
– een licht racket is wendbaarder (beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging)
– met een zwaarder racket kan je harder slaan (goed voor smashes en clears)
– rackets van grafiet breken sneller (bv. wanneer je tegen het racket van je partner slaat)

Balans:
Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans. Er zijn 3 categorieën:

1) Kop zwaar (head heavy)
Dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.
Een kop zwaar racket is het meest geschikt voor de aanvallende speler.

2) Even balans (even balance)
Bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.
Een even balance racket is het meest geschikt voor zowel de verdediger als de aanvallende speler.

3) Handvat zwaar (head light)
Rackets die het meeste gewicht bij het handvat hebben en daardoor een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.
Handvat zware rackets zijn het meest geschikt voor de verdedigende spelers (snelle handling).

Conclusie balans:
– Kop zwaar (head heavy)        = aanvallend (hardere slagen, slechtere verdediging)
– Even balans (even balance)  = een middenweg tussen de andere twee
– Handvat zwaar (head light)  = verdedigend (snelle acties en goede verdediging)

Flexibiliteit:
De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff…

In het algemeen geldt: hoe soepeler het racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat het racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wip-effect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen.

Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijver racket.

Conclusie flexibiliteit:
– Flexibel: een flexibele steel is geschikt voor de speler die wat minder kracht zelf heeft (jeugdspeler/dame)
– Medium: een medium steel zit er tussen in (beginner/gevorderde speler)
– Stijf: een stijve steel is voor de speler die met veel kracht speelt (gevorderde technische speler)

Grip:
Er bestaan verschillende gripmaten, maar meestal wordt er in de Benelux maar 1 maat per racket ingevoerd. Je kan de gripmaat makkelijk aanpassen met een dikkere of dunnere grip. 

Bespanning:
De bespanning kan in sterke mate het gevoel van een racket bepalen. Hiervoor geldt dezelfde raad als bij de flexibiliteit.
De bespanning bepaalt in grote mate het ‘gevoel’ van een racket. Als je een nieuwe racket koopt, zit er vaak al een bespanning op. Op de duurdere rackets zit meestal geen bespanning dus die kan je dan zelf kiezen.
De sterkte van bespanning is ook erg belangrijk. Beginners starten best zo rond de 8kg. Een lagere spanning vergroot het zogenaamde trampoline-effect. Ga je je racket harder bespannen (9-11kg) dan kan je shuttles nauwkeuriger en harder slaan, maar dit vergt ook meer kracht. Hoger gaan dan 11kg is alleen weggelegd voor professionele spelers. Dit ligt ook boven de maximaal aanbevolen spanning van de meeste rackets.

Daarnaast is het zo als je hoger gaat bespannen dan de aanbevolen kilo’s dit niet meer binnen de garantie valt.

De dikte van een snaar ligt ergens tussen de 0,65 en 0,85mm. In het algemeen geldt: hoe dunner de snaar, hoe beter de controle. Dunne snaren hebben echter de neiging sneller te breken, zeker bij een aanvallende speelstijl.